HÍMESTOJÁS
Információk
 
Aktualitások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Bemutatkozás

                Mosonyi Éva

    tojásíró Népi iparművész  

                  

 

Indíttatás

Anyai nagymamámtól, Kungl Mihálynétól örököltem a hagyományt, a viasszal, gicával történő tojásírás technikáját és a baranyai kis falu, Kékesd mintakincsét. Így előbb tanultam meg a tojásírás, mint a betűvetés tudományát.

 

Szakmai tevékenységek

Több, mint 40 éve őrzöm és évről-évre csiszolom a magyar népművészet ezen ágának, a tojásírásnak a hagyományát, s már életem elválaszthatatlan részévé vált.

Eredeti végzettségem és életfelfogásom szerint tanító vagyok a szó bővebb értelmében is.

Mára az ország több városában, rendezvényén tartok bemutatót, foglalkozást gyerekeknek-felnőtteknek. „Újra és újra vetni a magot” ezt tartom fontosnak ezen a területen.

Munkám alapja a nagyanyai örökség mellett a szakirodalom tanulmányozása. Az ország múzeumeit járva szomorúan tapasztalom, hogy a tojásdíszítés nincs bemutatva gyűjteményeinkben. Így a múzeumok raktáraiban fellelhető darabok kutatására több helyen kértem és kaptam engedélyt. Terveim között szerepel a jelenkutatás is.

 

Társadalmi szervezetekhez való tartozás

Tagja vagyok a Kaptár Egyesületnek, az ő keretein belül gyakorlom és segítem a közös munkát, az alkotók közösségét.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége keretein belül működő tojás szakbizottság vezetőségi tagja vagyok 2008-tól.

 

Zsűriztetések

A NIT szakmai bizottságával folyamatosan zsűriztetem a tojásokat. Az A és B kategóriák odaítélése minden alkalommal megerősítést ad arra vonatkozóan, hogy jó úton járok.

 

Címek

A Népi iparművész címet 2005. februárjában ítélte oda a Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület hímestojás szakágban.

A Magyar Kézműves Remek címet 2 alkalommal is kiérdemelték az általam készített hímes tojások. 2006-ban a piros, 2008-ban a növényi festékkel színezett tojások lettek a remekek.

 

További tervek

A tojásírás művészetének öröklése kötelezettségeket is jelent számomra. Mint a kis fa, melyet először csak öntözni kell, majd ha felcseperedett, magokat hullat és így él tovább. Ezt szeretném követni. Bízom abban, hogy mind többféle módon és mind nagyobb erővel.

 

 

Elérhetőségem:

7625 Pécs, Hegyalja u. 19.

Telefon:  72 /   532-993
                30 / 771-8323

 

 
ELISMERÉSEK
 
KÉPGALÉRIÁK
 
KÉPTÁR
 
Hímesekről
 
Ajánló
 

Norina Wallace Írói oldalam    *****    TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit, TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit    *****    Egy angyal ma éjjel elvesztette a szárnyait. A fák között egy bestia éppen áldozatra vár – FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    MYBOOKCLUB - Ha szeretsz olvasni - MYBOOKCLUB    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek.... - fórumos szerepjáték    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek az értelmezésben, de Neked kell dönteni!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis, 3 év elõre jelzéssel, most csak 2000 Ft. rendeld meg most. Várlak!    *****    Az asztrológián keresztül megismerni az életed könnyen megoldható lehetõségeit és a nehéz idõszakokat, nagyon fontos!!!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Luxus házak, luxus lakások, üzletek, irodák eladóak. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Szeretsz írni? Szeretnél csatlakozni egy remek közösséghez? Érdekes plotok, számos canon karakter! Várunk szeretettel!    *****    A csillagjövõ asztrológia oldalon, júniusban minden megrendelés 2000 Ft. szeretettel várlak. Rendeld meg amit szeretnél!    *****    Létezik egy város Fournemouth, mely otthon nyújt azoknak, akik sehová máshová nem tartoznak - | - Fournemouth - |    *****    agatha-stories - Saját írásaim találhatóak meg az oldalon - agatha-stories    *****    SZEREPJÁTÉK - Újraindult szerepjátékos közösségünk új és régi tagjait keresi - Rose Harbor restart - SZEREPJÁTÉK    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    Szeretnéd tudni, milyen lehetõségeket, fontos információkat rejteget a születési horoszkópod, akkor keress meg, segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM