HÍMESTOJÁS
Információk
 
Aktualitások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Bemutatkozás

                Mosonyi Éva

    tojásíró Népi iparművész  

                  

 

Indíttatás

Anyai nagymamámtól, Kungl Mihálynétól örököltem a hagyományt, a viasszal, gicával történő tojásírás technikáját és a baranyai kis falu, Kékesd mintakincsét. Így előbb tanultam meg a tojásírás, mint a betűvetés tudományát.

 

Szakmai tevékenységek

Több, mint 40 éve őrzöm és évről-évre csiszolom a magyar népművészet ezen ágának, a tojásírásnak a hagyományát, s már életem elválaszthatatlan részévé vált.

Eredeti végzettségem és életfelfogásom szerint tanító vagyok a szó bővebb értelmében is.

Mára az ország több városában, rendezvényén tartok bemutatót, foglalkozást gyerekeknek-felnőtteknek. „Újra és újra vetni a magot” ezt tartom fontosnak ezen a területen.

Munkám alapja a nagyanyai örökség mellett a szakirodalom tanulmányozása. Az ország múzeumeit járva szomorúan tapasztalom, hogy a tojásdíszítés nincs bemutatva gyűjteményeinkben. Így a múzeumok raktáraiban fellelhető darabok kutatására több helyen kértem és kaptam engedélyt. Terveim között szerepel a jelenkutatás is.

 

Társadalmi szervezetekhez való tartozás

Tagja vagyok a Kaptár Egyesületnek, az ő keretein belül gyakorlom és segítem a közös munkát, az alkotók közösségét.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége keretein belül működő tojás szakbizottság vezetőségi tagja vagyok 2008-tól.

 

Zsűriztetések

A NIT szakmai bizottságával folyamatosan zsűriztetem a tojásokat. Az A és B kategóriák odaítélése minden alkalommal megerősítést ad arra vonatkozóan, hogy jó úton járok.

 

Címek

A Népi iparművész címet 2005. februárjában ítélte oda a Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület hímestojás szakágban.

A Magyar Kézműves Remek címet 2 alkalommal is kiérdemelték az általam készített hímes tojások. 2006-ban a piros, 2008-ban a növényi festékkel színezett tojások lettek a remekek.

 

További tervek

A tojásírás művészetének öröklése kötelezettségeket is jelent számomra. Mint a kis fa, melyet először csak öntözni kell, majd ha felcseperedett, magokat hullat és így él tovább. Ezt szeretném követni. Bízom abban, hogy mind többféle módon és mind nagyobb erővel.

 

 

Elérhetőségem:

7625 Pécs, Hegyalja u. 19.

Telefon:  72 /   532-993
                30 / 771-8323

 

 
ELISMERÉSEK
 
KÉPGALÉRIÁK
 
KÉPTÁR
 
Hímesekről
 
Ajánló
 

Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók    *****    Párásodik a lakás? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról    *****    Konyhai páraelszívók kicsit másképp, mint mások - FAVI    *****    Részletes 20-25 oldalas személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,ha érdekel, kattints és nézz körül nálam!!!    *****    A Hundredmoors célja az, hogy hiánycikknek számító LGBTQ+ témákkal színesítse a magyar blogszférát.    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon,nagyon sok,asztrológiai, ezoterikus anyag valamint szoftverek találhatóak,mind Neked!    *****    A horoszkóp fontos információk összessége,rendeld meg most és 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp lesz az ajándékod!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos,hogy belenézz,ha most rendeled meg,ajándékod + 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról