HÍMESTOJÁS
Információk
 
Aktualitások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Bemutatkozás

                Mosonyi Éva

    tojásíró Népi iparművész  

                  

 

Indíttatás

Anyai nagymamámtól, Kungl Mihálynétól örököltem a hagyományt, a viasszal, gicával történő tojásírás technikáját és a baranyai kis falu, Kékesd mintakincsét. Így előbb tanultam meg a tojásírás, mint a betűvetés tudományát.

 

Szakmai tevékenységek

Több, mint 40 éve őrzöm és évről-évre csiszolom a magyar népművészet ezen ágának, a tojásírásnak a hagyományát, s már életem elválaszthatatlan részévé vált.

Eredeti végzettségem és életfelfogásom szerint tanító vagyok a szó bővebb értelmében is.

Mára az ország több városában, rendezvényén tartok bemutatót, foglalkozást gyerekeknek-felnőtteknek. „Újra és újra vetni a magot” ezt tartom fontosnak ezen a területen.

Munkám alapja a nagyanyai örökség mellett a szakirodalom tanulmányozása. Az ország múzeumeit járva szomorúan tapasztalom, hogy a tojásdíszítés nincs bemutatva gyűjteményeinkben. Így a múzeumok raktáraiban fellelhető darabok kutatására több helyen kértem és kaptam engedélyt. Terveim között szerepel a jelenkutatás is.

 

Társadalmi szervezetekhez való tartozás

Tagja vagyok a Kaptár Egyesületnek, az ő keretein belül gyakorlom és segítem a közös munkát, az alkotók közösségét.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége keretein belül működő tojás szakbizottság vezetőségi tagja vagyok 2008-tól.

 

Zsűriztetések

A NIT szakmai bizottságával folyamatosan zsűriztetem a tojásokat. Az A és B kategóriák odaítélése minden alkalommal megerősítést ad arra vonatkozóan, hogy jó úton járok.

 

Címek

A Népi iparművész címet 2005. februárjában ítélte oda a Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület hímestojás szakágban.

A Magyar Kézműves Remek címet 2 alkalommal is kiérdemelték az általam készített hímes tojások. 2006-ban a piros, 2008-ban a növényi festékkel színezett tojások lettek a remekek.

 

További tervek

A tojásírás művészetének öröklése kötelezettségeket is jelent számomra. Mint a kis fa, melyet először csak öntözni kell, majd ha felcseperedett, magokat hullat és így él tovább. Ezt szeretném követni. Bízom abban, hogy mind többféle módon és mind nagyobb erővel.

 

 

Elérhetőségem:

7625 Pécs, Hegyalja u. 19.

Telefon:  72 /   532-993
                30 / 771-8323

 

 
ELISMERÉSEK
 
KÉPGALÉRIÁK
 
KÉPTÁR
 
Hímesekről
 
Ajánló
 

Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG